Wat zijn inklaringskosten?

door redacteur Jacob 0

inklaring

Inklaringskosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor de inklaring van een pakket. Deze kosten zijn bedoeld voor het verzendbedrijf, niet voor de douane. Steekproefsgewijs worden pakketten die Nederland als (eind)bestemming hebben gecontroleerd. Mocht de douane omzetbelasting of douanerechten in rekening brengen, dan moeten er ook inklaringskosten aan het verzendbedrijf worden voldaan. Je kunt inklaringskosten zien als een vergoeding voor de extra werkzaamheden die aan de kant van het verzendbedrijf komen kijken bij het inklaren van een pakket.

Wanneer worden er inklaringskosten in rekening gebracht?
Inklaringskosten worden alleen in rekening gebracht wanneer er ook omzetbelasting of douanerechten aan de douane moeten worden voldaan. Omzetbelasting en douanrechten zijn, ten eerste, alleen van toepassing op bestellingen die vanuit een land dat niet lid is van de Europese Unie verzonden worden. Ten tweede moet de inhoud van het pakket een waarde van minimaal €22,- hebben. Bij cadeau’s ligt deze grens op €45,-. Vanaf deze bedragen wordt er omzetbelasting, én dus ook inklaringskosten, in rekening gebracht.

Waarom worden er inklaringskosten in rekening gebracht?
Het inklaren van paketten kost verzendbedrijven veel tijd en geld. Naast de voor de hand liggende zaken als het opmaken van een douaneaangifte en het vastellen van de waarde van de inhoud van een pakket, heeft het verzendbedrijf ook te maken met opslag- en bewaarkosten, administratieve kosten en incassokosten.

Wie brengt inklaringskosten in rekening?
Inklaringskosten worden net als omzetbelasting en douanerechten in rekening gebracht door het verzendbedrijf, niet door de douane. In tegenstelling tot omzetbelasting en douanerechten, zijn de inklaringkosten wél voor het verzendbedrijf zelf bestemd. Omzetbelasting en douanerechten worden door het verzendbedrijf bij de ontvanger in rekening gebracht, maar worden daarna voldaan aan de douane.

Hoe hoog zijn de inklaringskosten?
De hoogte van de inklaringkosten verschillen per verzendbedrijf. Gemiddeld rekenen verzendbedrijven tussen de €10,- en €15,- voor het inklaren van een pakket. Hieronder staan de inklaringkosten die de meest gebruikte verzendbedrijven hanteren.

TNT Express €13,00
EMS (TNT) €17,50
PostNL (China Post, Hongkong Post, etc) €13,00
DHL (Express) €10,00
Fedex €10,00
UPS €10,50
USPS €13,00

Hoe lang duurt de inklaring van een pakket?
De tijd die het inklaren van een pakket in beslag neemt in verwaarloosbar. Er wordt ‘alleen’ gekeken of het pakket verboden artikelen bevat en of er belasting over de waarde van de zending betaald moet worden. Omdat er dagelijks een groot aantal pakketjes de Nederlandse douane passeert, duurt het vaak wel een aantal dagen totdat het pakket aan de beurt is om ingeklaard te worden.

Is het betalen van inklaringskosten verplicht?
Ja, wanneer je pakket tijdens een steekproef gecontroleerd wordt en er omzetbelasting en/of douanerechten in rekening worden gebracht, is het betalen van inklaringskosten aan het verzendbedrijf verplicht. Je kunt je pakket altijd weigeren, het pakket wordt dan retour afzender gestuurd. Je hoeft dan uiteraard geen extra kosten aan het verzendbedrijf te betalen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399