Qualcomm Snapdragon 800/801 vs Media Tek!

door redacteur Jacob 1

MTK1

 mediatek-vs-qualcomm

Introductie

Een paar jaar gleden had men het nog over de ‘clamp-shell-’ of een ‘touchscreen -telefoon’, tegenwoordig weet men al veel meer en word zelfs ‘Chipset’ taal gebruikt. Dit alles is gebeurt dankzij de steeds goedkoper wordende smartphones.  Wanneer je twee jaar geleden woorden gebruikte zoals RAM, ROM, laat staan de Chipset wist, dan kreeg je als snel de titel ‘Tech-Goere/Nerd’. Omdat de smartphones tegenwoordig betaalbaar en immens populair zijn krijgen mensen steeds meer kennis van wat er in de telefoon zich afspeelt en wat de technische termen zijn. Veel mensen zijn geïnteresseerd omdat ze willen weten wat ze terug krijgen voor wat ze betalen.

Tegenwoordig koopt men niet meer zonder een grondig onderzoek zomaar een smartphone / laptop / PC of tablet. Voordat we ( Waaronder ik ook 😉 ) een smartphone kopen kijken we toch altijd eerst naar de RAM, ROM, Processor en sommige zelfs naar de CPU en GPU. Het hart van de smartphone is toch wel de processor en veel kennen dan ook de Qualcomm, Intel, Media Tek en de Exynos van Samsung. In dit artikel wil ik dan ook graag het verschil en de unieke kenmerken van Qualcomm en Media Tek naast elkaar leggen.

 

Media Tek & Qualcomm

De processor genaamd Media Tek is een nieuwe speler binnen de Chipset markt. Ze zijn reeds toegetreden en is ontwikkeld door een Taiwanees bedrijf wat jaarlijks ongeveer US$4,500 miljoen / 3,570 miljoen euro (2013) omzet heeft. Media Tek’s concept is om winst te maken met grote aantallen te verkopen met minder winst per stuk dan veel winst per stuk en minder aantallen te verkopen. De processor is goedkoper doordat de kosten voor het produceren lager worden gehouden dan de Qualcomm Snapdragon processor bijvoorbeeld. De Media Tek processors worden vooral in de goedkopere smartphones gebruikt die uit China komen maar de laatste tijd brengt de fabrikant ook duurdere, high-end modellen uit.

MTK1

Daarentegen is de Qualcomm Snapdragon processor gebaseerd op innovatieve technologie die nieuwe en verbeterde features introduceert en gebruikt voordat een andere fabrikant dat doet. Hierdoor is de Qualcomm Snapdragon processor ook duurder dan de Media Tek processor en zijn daarom de smartphones die gebruik maken van de Snapdragon processor ook duurder dan smartphones met een Media Tek processor. De omzet die Qualcomm dan ook heeft, is 6x zo hoog in vergelijking tot Media Tek. Daarnaast is Qualcomm de grootste fabrikant van chips / processors voor smartphones.

Qualcomm1

Dat Media Tek nu eenmaal goedkoper is dan de Qualcomm processors weten vele van jullie wel, Maar wat voor invloed heeft dat op de scores zoals Antutu, Geekbench en Quadrant bijvoorbeeld? Daar over later meer. Dat Qualcomm meer gekocht word dan de Media Tek processors komt doordat de bekende Android fabrikanten alleen maar Qualcomm processors gebruiken. De low- en mid-end (Chinese) smartphones worden daarentegen gedomineerd door de Media Tek processors.

 

High-end Processors

De Qualcomm high-end chips bevinden zich in de 800 serie. De twee die de smartphone markt nu domineren zijn de Snapdragon 800 en Snapdragon 801 processor en de Snapdragon 805 processor begint nu in de high-end modellen te verschijnen zoals de Galaxy Note Edge en diverse varianten op de Galaxy S5 en LG G3.

Om een goed overzicht te hebben op de verschillende processors staat hier een tabel met de grootste verschillen tussen meest gebruikte high-end Processors.

Schermafbeelding 2014-10-02 om 15.23.24

Zoals je in bovenstaand tabel kan zien zijn er soms heel veel verschillen en zijn er soms totaal geen verschillen te zien (op hoeveel NM de Chip gebakken is bijv.). Bij deze processors draait het niet alleen om wat ze kunnen, maar hoe de uitwerking er van is samen met de overige componenten. Je kan bijv. wel de beste processor in de telefoon zetten, maar wanneer de samenwerking tussen alle componenten niet goed is, dan heb je er nog steeds niks aan. Daarnaast kan de processor nog zo goed en snel zijn, maar wanneer de fabrikant een laggy software heeft merk je niks van de snelheid.

Wanneer je alle processors onafhankelijk test dan komen daar de volgende tests uit*:

Schermafbeelding 2014-10-02 om 15.23.06

Cijfers volgens: http://www.mobiledroid.co.uk/blog/china-phone-chipsets-compared-mediatek-vs-qualcomm-vs-rest/ & http://browser.primatelabs.com/geekbench3/multicore & http://www.antutu.com/en/Ranking.shtml

Zoals je ziet zijn de 800 en de 801 de toppers van dit moment. Op het gebied van CPU (antutu) heeft Media tek een hele grote inhaalslag gemaakt. Het loopt nog iets achter, maar laat wel zien dat een goedkopere processor dicht in de buurt kan komen van de duurdere Qualcomm Snapdragon processor. De MTK 6592 heeft dan wel 8-cores, maar bijna geen enkele applicatie heeft ze alle 8 nodig. Hieruit valt dan ook op te maken dat de Snapdragon processors veel meer zijn geoptimaliseerd omdat ze hetzelfde kunnen, maar dan met 4 cores minder.

 

Toekomst:

Qualcomm heeft al de Snapdragon 808 en 810 aangekondigd. Ze hebben aangegeven dat deze processors begin 2015 te verkrijgen zijn in de nieuwste smartphones van de bekende fabrikanten. Ze hebben onder andere de volgende verbeteringen doorgevoerd:

 • Een 64-bits quad-core  (in plaats van 32-bits nu)ARM Cortex-A57 CPU’s en Cortex-A53 CPU’s uitvoering met een nieuwere ARMv8 versie, welke veel efficiënter is.
 • 4K Ultra HD-interface en video wat nu wel standaard is. Verbeterde camera/gyro-stabilisatie en 3D-ruisonderdrukking voor betere kwaliteit van 4K video’s. 4K videos kan je dan opnemen met 30 frames per seconde en 1080p video kan je dan opnemen op 120 frames per seconde.
 • Ondersteuning voor Bluetooth 4.1, USB 3.0, NFC en de nieuwste Qualcomm IZat-core voor nog snellere / nauwkeuriger locatie bepaling.
 • Hogere snelheden worden ondersteund vanwege de LPDDR4 geheugen modules.

Snapdragon

Ook Media Tek heeft al aankondigen gedaan voor hun nieuwe processors en in Juli hebben zij de MT6795 gepresenteerd. Deze processor zal al eind 2014 in de nieuwe (chinese) high-end modellen te vinden zijn en heeft de volgende verbeteringen gekregen:

 • De MT6795 is gebouwd op basis van een 64-bit architectuur en beschikt over 8 cores geklokt kunnen worden op 2,2 GHz
 • Ondersteuning voor 2K (Ultra HD) resoluties.
 • Ondersteuning voor Dual-channel LPDDR3 geheugen dat geklokt is op 933MHz.
 • Nu 480fps op 1080p resolutie voor Super-Slow Motion
 • Multi-mode draadloos opladen wireless

Super-slow-motion-capture-image-processing-chipsets-from-MediaTek

Doordat de prijs van de Media Tek processors laag is en blijft, is het aannemelijk dat ondanks Media Tek met deze processor op de high-end smartphones right, toch alleen bij Chinese Smartphone fabrikanten terecht komt.

Voor goedkope smartphones blijft Media Tek toch wel echt heer en meester als processor leverancier. Qualcomm focused zich vooral op de high-end smartphones en Media Tek probeert nu ook die markt te betreden en komt met de MTK6592 al aardig in de buurt. Eind 2014 zullen de eerste toestellen met de MTK6795 op de markt komen en zij zullen dan waarschijnlijk nog meer marktaandeel van Qualcomm gaan afsnoepen. Hierdoor zal het voor Chinese fabrikanten nog makkelijker worden om goedkope (high-end) smartphones te introduceren en de battle aan te gaan met de grote fabrikanten.

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reacties (1)

 1. Persoonlijk vind ik dat het erop neerkomt dat de nieuwste chipset technologie van nu met een paar jaar vertraging ook terecht komt bij MediaTek.

  Zo heeft Mediatek de MT6582 chipset, gebaseerd op Arm Cortex A7, en omdat ze op 28MM gebakken zijn is de prestaties vergelijkbaar met chipsets van twee jaar geleden zoals de Exynos 4412 van Samsung.

  Echter is een Arm Cortex A9 op papier nog steeds beter dan een Arm Cortex A7, maar deze laatste gebruikt veel minder energie maar is per core wel 20% langzamer.

  Wellicht is het interessant om ook eens naar Rockchip te kijken, want die maken veel krachtigere chipsets dan Mediatek en de MT6592 is gewoon een lachertje.

  Want je hebt echt niks aan een octacore met 8 Arm Cortex A7 cores, dat slurpt alleen onnodig energie en het blijven 8 langzame cores. De MT6582 vind ik persoonlijk dus veel beter, hij is lekker energie zuinig en bied voldoende prestaties om een smarthone lekker soepel te laten lopen.

  Overigens bestaat een smartphone uit nog zoveel meer onderdelen, en je ziet dat juist op die andere onderdelen veel bespaart word. Ik denk dat de chipset waarschijnlijk slechts een fractie kost van de hele smartphone.

Reacties zijn uitgeschakeld.