Dé smartphone: OnePlus One!

door redacteur Jacob 0

This-is-the-OnePlus-One

1+1 = De Smartphone sensatie van dit moment! *OnePlus One*

This-is-the-OnePlus-One

 

Voor chinesewebwinkels.nl zal ik wekelijks een update doen wat ‘Hot’ is op dat moment. Op het forum gaan veel verhalen rond over de OnePlus One en via deze post wil ik jullie wat meer kenbaar maken met de OnePlus One, hoe te bestellen, wat de telefoon nu precies is,specificaties en de competitie. Er zal niet alles in staan, zo is bijv. het camera gedeelte niet heel uitgebreid en mist er meer informatie over de batterij, omdat ik in eerste instantie jullie kennis wilde laten maken met de OnePlus One.

OnePlus_logoOp 23 April was het eindelijk zo ver, de officiële presentatie van de 1+1 / OPO oftewel: OnePlus One. Na maanden van teasen via alle sociale media (www.facebook.com/oneplusofficial & www.twitter.com/oneplus)kanalen was de introductie daar, de ‘Flagshipkiller’. Via het teasen werden alle specificaties elke week een beetje onthuld, en daarnaast werden de grote fabrikanten op de hak genomen.

De telefoon is nu onder andere te koop in 16 landen waaronder Nederland en België. Tot op heden is het alleen mogelijk om via een Invite de telefoon te verkrijgen, dit word eind Oktober uitgerold naar ‘vrij bestellen’. Mocht je er nu al een willen hebben, dan kan de weg nog lang zijn, maar daarover later meer.

Nu is er op het Import-forum.nl/OnePlusOne veel gaande over deze Smartphone/Flagshipkiller en zal er in dit  bericht tot in de puntjes uitgelegd worden wat de OnePlus One nu eigenlijk is.

 

awcd-460  awcg-460

Wanneer je nu eventjes kijkt naar je telefoon, ben je dan blij? kan je eerlijk toegeven dat je over elk stukje van je telefoon tevreden bent? Dan is er goed nieuws voor jou, deze nieuwspost niks voor jou. Mocht je van mening zijn dat je telefoon dingen beter kon doen toen je hem kocht, dan had je dus een compromis moeten sluiten toen je hem kocht. Tegenwoordig wilt iedereen een ‘perfecte’ telefoon, maar je moet er altijd het een en ander voor laten.. dus het bestaat niet.. Of toch wel?

Bij OnePlus geloven ze dat het niet zo hoeft te zijn, met het motto: “Never Settle” vertaald: “Nooit genoegen te nemen” heeft dit jonge Chinese bedrijf veel aandacht op zich weten te richten met de bouw en het verkopen van de perfecte smartphone. Hun eerste poging is de ‘One’ een telefoon dat alleen uit de top-specificaties en de beste firmware bestaat. Het beste boven alles? Hij is te koop vanaf $ 299 / 269! Zonder enige geschiedenis van deze fabrikant lijkt het onmogelijk.. of het toch mogelijk?

 

awch-460 awck-460

Via de volgende 6 punten komen jullie meer te weten over de OnePlus One

1 – De Hardware

2 – De Software

3 – De Camera

4 – Bestellen

5 – Competitie

6 – Conclusie

1 – De hardware

Allereerst ziet de telefoon er totaal niet uit als een €269,- telefoon. Met zijn gebogen rug, een bouw van polycarbonaat een mooi chassis en de ‘top of the line specs’ zijn er veel mensen die denken dat deze telefoon al gauw €500,- + euro is. Veel andere fabrikanten proberen hetzelfde te doen zodat je altijd de volle pond betaald.

De vraag die ik dan vaak kreeg, hoe is het dan mogelijk dat een start-up zoals Oneplus een flagshipkiller kan uitbrengen tegen een veel lagere prijs dan hun naastte concurrenten? Het antwoord is simpel; sommige kennen misschien wel de Nexus 4 en 5 van Google. Wanneer je het business model van Google is om de eerste tijd geen geld te maken. Nu is het wat lastiger om OnePlus te vertrouwen omdat ze nog geen geschiedenis hebben. Nu moet wel worden vermeld dat de oprichter van OPPO, een andere grootte fabrikant van smartphones veel oud werknemers heeft meegenomen naar deze nieuwe start-up. De lage prijs is dan ook meer een investering voor de toekomst.

Een eerste product uitbrengen is altijd lastig en daarom valt er ook weinig te haten op de nieuwe telefoon, tenzij je geen fan bent van de grotere smartphones. Dit komt namelijk doordat er een 5,5 inch display in de telefoon zit en is maar 1,7mm hoger en 0,6mm dikker dan de Galaxy Note 3. Daarbij moet wel gezegd worden dat de OPO 0.4mm smaller en 6 gram lichter is. Mocht je niet gewend zijn aan grotere telefoons, dan kan je het gevoel hebben dat je er minder goed bij kan, maar ben je net als ik een groot fan van grote schermen, dan ga je dit te gek vinden. Het is een erg aangename ervaring mede dankzij de gebogen rug waardoor de telefoon goed rust in je handpalm.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.36.08Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.33.55

Met een 5.5 inch 1080p IPS LCD-scherm heeft de One een pixeldichtheid van 401 PPI (Pixels Per Inch) Sommige van jullie zullen het misschien opmerken dat bijv. de HTC M8 en de Galaxy S5 een hogere pixeldichtheid hebben, maar boven de 400 PPI kan het mensenlijk oog op dit formaat geen verschil meer maken en is het meer een marketing term ‘All about the numbers’. Vanwege de lage prijs verwacht je misschien dat er bespaard is op het scherm, maar alles is minder waar. Doordat er gebruikt is van een IPS paneel (Apple gebruikt deze ook) zijn de kijkhoeken goed en behoort het tot de absolute top. De helderheid is normaal, wel minder dan bijv. een Galaxy S5 maar het is nog steeds goed voor een flagshipkiller. De kleuren zien er natuurlijk uit en mede dankzij CyanogenMod kan je de kleurverzadiging en contrast zelf aanpassen. Iets wat bij veel grote fabrikanten niet kan!

awcj-800 awci-800

 

Het beeldscherm ligt niet gelijk met de rest van het toestel, maar ligt iets boven het frame. Hierdoor is hij iets kwetsbaarder is. De glasplaat is daarentegen gelukkig van Gorilla Glass 3 die erg kras-bestendig is. Daarnaast is er een 5 megapixel front-facing camera en heb je een set van 3 capacitieve knoppen aan de onderkant. Deze kan je zelf instellen wat de functie er van is en / of je ze liever op het scherm hebt zitten.

buttons

 

Naast de volume knoppen op de linkerzijde zit ook de Micro-SIM kaart terwijl de aan/uit knop aan de rechterkant zit. De koptelefoon aansluiting zit boven en een tweevoudige speaker zit aan de onderkant met daarin tussen de USB poort om op te laden. Er zit misschien geen MicroSD sleuf in het toestel, maar voor €30,- euro meer heb je al een 64GB versie. In mijn ogen een fantaschise deal omdat je bijv. bij Apple al gauw meer dan €200,- alleen al betaald om van de 16GB naar de 64GB versie te gaan.

De rug is minimaal gebogen met een ‘licht zanderig structuur’ met bovenin een 13MP camera met dubbele LED-flitser, noise-cancelling microfoon en logo’s waaraan je kan zien dat het een OnePlus is in samenwerking met Cyanogen. De achterkans is verwisselbaar waardoor je zelf de mogelijkheid heb om er verschillende ‘covers’ voor te bestellen. 3 van de 5 officiële zijn door OnePlus gecanceld, maar op ebay.com zijn er genoeg  andere covers voor te vinden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de achterkant lastig los te maken is. Om de cover te verwijderen haal je eerst de SIM-lade eruit waarna je daarna je nagels gedag kan zeggen voor het open wrikken van de achterkant. Ze hebben het express zo moeilijk mogelijk gemaakt omdat niks afneembaar is onder de cover – zelfs niet de 3.100 mAh batterij. Maar daarentegen, mocht het je wel lukken, dan zal het een fijn gevoel geven.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.40.09 Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.40.51

 

De OnePlus One zal in twee varianten komen, een model voor China en een andere voor de rest van de wereld. Omdat we met vele westerse werelden zijn, heeft OnePlus zoveel mogelijk getracht om de juiste aansluitingsmogelijkheden erin te proppen en daarnaast 7 LTE banden. (1, 3, 4, 7, 17, 38, 40), en penta-band HSPA + (tot 42 Mbps) en quad -band GSM / EDGE. Het ondersteunt ook Bluetooth 4.0, USB OTG, WiFi 802.11b / g / n / ac, GPS / GLONASS en NFC.

Mijn telefoon behoort tot de massa nu, omdat ik een 64-GB zwarte heb. OnePlus heeft geprobeerd om zoveel mogelijk functies die nu bestaan – mede vanwege de prijs – niet alles erin kunnen voegen, denk aan draadloos opladen, een microSD-slot, waterdicht ontwerp, aluminium opbouw of een verwijderbare batterij. Zij hebben voor hun zelf geprobeerd een perfecte telefoon te creëren en wie weet komen deze functies later er nog in.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 17.00.28

2 – De Software 

Omdat de One nog niet uniek genoeg was, heeft het ook een andere, veel meer aanpasbare android versie dan wat 99% van de gebruikers op dit moment heeft. OnePlus heeft namelijk een exclusief contract met CyanogenMod. Hierdoor is het hun eerste telefoon dat gelijk geleverd word met de CyanogenMod met ‘build 11S, gebaseerd op Android 4.4.2’ ingebakken.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.42.50

Nu zullen misschien de meeste wel denken, wat is CyanogenMod precies? Het is een custom firmware dat op basis van het Android Open Source Project (AOSP) in elkaar gezet is en wat de gebruiker meer vrijheid geeft om te experimenteren met de instellingen, iconen, thema’s en bijna elk aspect van de Android ervaring. Onder de ‘customization wereld’ is Cyanogen een van de meest bekende en populairste firmwares die te verkrijgen zijn voor Android. Daarnaast kan het niet alleen op de OPO geïnstalleerd worden, maar ook op veel andere modellen. Het voordeel dat de OPO heeft is dat CyanogenMod vanaf het begin van de ontwikkelen er al bij betrokken was, waardoor het in staat was om een hoop optimalisaties door te voeren die niet mogelijk zijn op andere telefoons. Hierdoor creëren zij een betere gebruikers ervaring dan waar dan ook.

In eerste instantie lijkt het niet zo heel verschillend tot het standaard Android, daargelaten de Thema’s. Maar dat is niet het enige, er is zoveel meer dan alleen dat. Achter de schermen is er zoveel meer te veranderen als waar je aan zou kunnen denken, mijn tip dan ook: blijf vooral door en rondneuzen, er zijn vele nieuw functies met ‘tweakable’ instellingen die overal te vinden zijn. Waarschijnlijk zijn vele van jullie gewoon op zoek naar een goedkope telefoon en maak je je niet zorgen over de aanpasbaarheid, ook hier hebben ze aan gedacht. Doordat de instellingen netjes zijn verwerkt, kan CyanogenMod ook gewoon naar jullie voorkeuren aanpassen. Het is volledig klantgericht, en het is fantastisch. Hier is een stoomcursus over wat je kunt tweaken.

Mede dankzij een levendige en gezonde modding community zijn er vele verschillende CyanogenMod thema’s waar je uit kan kiezen. Heb je liever de interface van LG of Samsung voor wat rare redenen(Je bent gek 😉 ) dan kan je gewoon naar de Thema showcase app gaan en download je de juiste skin die je wilt hebben. Hierbij moet wel gezegd worden dat soms niet alles perfect kan worden overgenomen, waardoor het soms alleen de delen van de gebruikersinterface zijn. Ze zullen je in ieder geval een deel van de vertrouwdheid van wat je gewend bent aan te bieden. Je kan er ook voor kiezen om een aantal verschillende lettertypen, geluid packs, boot animaties en wallpapers downloaden.

De One wordt geleverd met een set van capacitieve toetsen onder het scherm, maar je kunt ze uitschakelen en kiezen voor de on-screen toetsen. Mocht je zoveel mogelijk scherm willen, gebruik dan vooral de capacitieve toetsen. Je kan ook de statusbalk aan zoals de klok, batterij percentage (het design) en het aantal meldingen voor bepaalde apps, zoals Gmail of Whatsapp. Dubbel tikken op de statusbalk open de direct het aanpassingsmenu.

Met de One kan je ook gebaren gebruiken om verschillende delen te activeren. Jammer genoeg is dat het voor nu nog niet aanpasbaar is. Wanneer het apparaat uit staat, zal dubbel tikken het apparaat wakker maken; een V-beweging activeert de LED-zaklamp; twee vingers omhoog / omlaag zal de muziek aangaan en bij een cirkelvormige beweging zal de camera aangaan.

3 – De Camera

De OnePlus One maakt gebruik van een 13-megapixel camera met een Sony sensor, zes delige lens setup en een f/2.0 aperture voor lower-light shots. Daarnaast is de camera aan de voorzijde 5MP – een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 1,3-megapixel sensor op de de One’s grootste concurrent, de Nexus 5.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.50.32

CyanogenMod’s team heeft wat dat betreft een aparte smaak voor de camera app. Het bestaat uit drie ronde knoppen aan de zijkant voor het nemen van foto’s video’s en panorama foto’s. Aan de bovenkant zitten een aantal instellingen, scenes en een knop om de front-facing camera te gebruiken.

Naast HDR, nachtmodus, landschap en een paar andere standaard opties, Heeft de One minder-traditionele opties zoals als sneeuw, zonsondergang, feest en theater. Deze opties bieden je een leuke kans om te experimenteren met je camera, maar persoonlijk vond ik dat de auto modus het voor de meeste scenario’s heel goed doet.

4 – Bestellen

‘Good things come to those who wait.’ Telefoons met lagere prijzen komen vaak met ondraaglijke vertragingen en OnePlus eerste telefoon is geen uitzondering. Omdat de vraag zo hoog is, het financieel onhaalbaar zal zijn, hebben ze de One via een invite-online beschikbaar gemaakt. Op het moment van schrijven is alleen de 64-GB zwarte variant te bestellen en zal eind Oktober het voor iedereen mogelijk zijn om te bestellen. (http://tweakers.net/nieuws/98563/oneplus-neemt-volgende-maand-pre-orders-aan-voor-one.html)

Bsm_P5pz_IAAA7i7n

Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zijn de landen die bij de lancering waren.

5 – Competitie

Tijdens de introductie van de One bevond alleen de Nexus 5 zich deels in dezelfde prijsklasse met een prijs van rond de €349,-. De Nexus 5 geeft je de volledige ‘Vanilla’ android ervaring, maar mist qua specs toch zeker wel het een en ander. Tegenwoordig zijn veel high end telefoons van begin 2014 gedaald waardoor je nu voor bijna hetzelfde bedrag ook een Samsung Galaxy S4, LG G2 of een HTC One kan kopen. Mocht je nog denken aan de software, dan zal alleen de Nexus 5 snel updates krijgen doordat Google de laatste software makkelijker OTA (over the air) kan pushen en andere fabrikanten het eerst werkend moeten krijgen met hun toestellen. Voor de One maakt dit niet uit, CyanogenMod is een grote community die heeft beloofd dat de One binnen 90 dagen van een Google update dit uit zal brengen op de One. Daarnaast heeft CyanogenMod ook toegezegd dat het tenminste twee jaar de One blijft ondersteunen.

6 – Conclusie

Of de telefoon zo goedkoop had moeten zijn is maar de vraag. Het ziet er elegant uit, voelt solide aan en de bediening is soepel. Het heeft daarnaast ook geen enkel teken dat het het eerste product is van een ‘onbekend’ bedrijf. Ongeacht hoe goed het nu ook verkoopt of gaat doen, het laat de industrie zien dat je high-end specs voor een betaalbare prijs kan verkopen. Alles bij elkaar is het zelfs beter dan Google’s Nexus 5 in bijna alle opzichten + een lagere prijs. Laat staan dat het veel beter is dan de vele high-end telefoons die grote fabrikanten voor het dubbele verkopen?

Dat de telefoon dicht bij perfectie ligt zullen het vele met mij en andere eens zijn, maar is de telefoon voor iedereen? Vele zullen de grootte, niet verwijderbare batterij of het ontbreken van externe opslag een hekelpunt vinden. Een perfect apparaat is in ieders ogen anders. Misschien zou een werkelijk perfecte telefoon ook draadloos opladen en waterdicht zijn, maar laten we reëel zijn, voor een bedrag van €269,- zie ik dat zo snel nog niet gebeuren, vooral omdat de telefoon al tot de nok toe is gevuld met flagship functies.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 16.55.56

Voor mij hoeft het apparaat niet alles te hebben om hem aan te bevelen. Een paar ontbrekende functies zoals draadloos opladen en waterdicht is geen probleem. Waar het om gaat is dat het prefect is voor degene die hem koopt en naar zijn of haar wensen aansluit. Daarnaast is een beetje imperfectie ook nodig, zodat ze altijd door blijven gaan met verbeteringen, anders zullen mensen op den duur misschien overstappen.

Bespreek dit op het forum:

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399